Kokosgodis

Ingredienser:

- 1 påse kokos
- 50 g smör
- ½ dl sirap
- ½ dl socker
- 2 dl grädde
- 200 g mjölkchoklad

Blanda smör, sirap, socker och grädde och låt koka ca 5 minuter. Blanda sedan i kokosen och bred ut på bakplåtspapper. Låt stelna. Smält sedan chokladen och bred den över. Skär upp i lagom stora bitar.



Bild: Kokosblandningen utbredd på bakplåtspapper.

(Glömde ta kort på de färdiga bitarna.)

Ett problem med de här godisarna är att de alltid blir lite för lösa. Men eftersom jag bara gör dem en gång per år så glömmer jag alltid det, och märker det först när jag är klar. Därför, till nästa år...Note to self: Minska på mängden grädde!


Köttbullar

Jag kan inte säga att jag är bra på att göra köttbullar. Men idag frågade jag mamma hur hon gör, för hennes är supergoda, och jag måste säga att jag nästan lyckades i klass med hennes.



- 500 g blandfärs
- ½ gul lök, fint riven
- knappt 1 dl ströbröd + vatten tills det är en "smet"
- salt, svartpeppar, grillkrydda

Rocky road

Det givna julgodiset är ju så klart Rocky Road. Jag brukar ha i

- smält Marabou Mjölkchoklad
- salta jordnötter
- marschmallows/"sockerbitar"
- dumlegodis



Saffransbullar med mandelmassa

Jag bakade inga lussekatter i år, tycker de kan bli lite torra och tråkiga. Istället gjorde jag vanliga vaniljbullar men la till saffran och mandelmassa.



De blev väldigt goda!

Marsipan

Idag har jag gjort egen marspian. Jag är totalt usel på att göra figurer, här kommer ett kort på min "julgris". Den är inte fin, men oj vilken god marspian!

25 g smör eller margarin
1 dl vatten
1 dl vetemjöl
500 g mandelmassa
4 dl florsocker


Gör så här: 

  1. Koka upp matfett och vatten i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa tills smeten släpper kastrullens kanter. Låt smeten kallna.
  2. Riv mandelmassan på rivjärn eller matberedarens rivskiva. Blanda den kalla smeten med mandelmassa och florsocker till en smidig marsipan.
  3. Färga marsipanen röd, grön och gul eller låt den vara ofärgad.
  4. Forma marsipanen och doppa sedan i choklad.





Lasagne a lá Per Morberg

Han vinner igen den där gubben Per Morberg.
När jag letade efter ett mustigt recept på lasagne på nätet så dyker Pers lasagne upp.
Det går inte att motstå.. även om man inte följer det till punkt och pricka..
Han skriver "Ingredienser 500 g högrev att mala" hmm... då snackar man alltså om att göra en lasagne från grunden. Jag gick istället på den enklare varianten att köpa färdigmald blandfärs, tips: köp färs gjord av svensk kött, den är i allmänhet mycket godare än om det typ kommer från danmark. Anrätta sen i stort sett enligt Pers anvisningar. Några viktiga faktorer är att låta köttet och tillhörande ingredienser puttra i 30-40 minuter och att vara generös med bechamelsåsen. Smör, grädde och parmesanosten lyfter smaken. Den blir garanterat supergod. Här är länken; http://www.recept.nu/1.142589/per_morberg/varmratter/kottfars/lasagne_bolognese


RSS 2.0