Potatis- och köttfärsgratäng

Till kvällsmat idag blev det potatis- och köttfärsgratäng. Riktigt gott, Selma 15 månader åt två stora portioner.

Varvade köttfärssås, skivad potatis och lite grädde i en form. Riven ost på toppen och sen in i ugnen i ca en timma.




Leilas chocolate crackles

Inför förra julen bakade jag Leilas chocolate crackles "snöiga kakor". De blev riktigt goda, smakade lite som kladdkaka i småkakeformat.

Recept: (Leila Lindholm)
ca 18 kakor

100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 salt
60 g smör
1 ½ dl farinsocker
1  ägg
½ tsk vaniljsocker
½ tsk kardemumma
0.25 dl mjölk

1 dl strösocker
0.5 dl florsocker

(Om jag minns rätt hade jag inte i kardemumma i mina, för den var slut hemma, men de var goda ändå.)



Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad. Låt den svalna något. Vispa smör och farinsocker. Vispa ner ägget. Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och till sist den smälta chokladen under lätt vispning.

Rör ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och flingsalt i en skål.

Rör i mjölblandningen och mjölken. Degen skall vara lätt kladdig. Forma degen till en rulle, plasta och låt vila i kylen några timmar.

Sätt ugnen på 175 grader.

Forma 18 bollar av degen, platta till dem lätt. Rulla varje boll först i strösocker och sedan i rikligt med florsocker. Placera kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen cirka 14 minuter tills ytan krackelerar.


Kolakakor

Idag har jag bakat kolakakor. Världens simplaste kakor att göra, men väldigt goda.

Recept:
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Låt smöret bli mjukt i mikron. Blanda med socker, vaniljsocker, sirap, vetemjöl och bakpulver. Halvera degen. Forma till 2 rullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta ut dem. Grädda i 175°C i 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär kakorna diagonalt.




Kasslergryta

Dagens lunch blev kasslergryta. Vi brukar sällan äta kassler så här fick det improviseras lite. Men det blev väldigt gott måste jag säga.


Recept:
500 g kassler
½ gul lök
½ röd paprika
Paprika och chili creme fraiche
1 dl matlagningsgrädde

Bryn lök och kassler. I med paprikan, creme fraichen och grädden. Låt koka upp och smaka av. Jag tyckte inte det behövdes ytterligare kryddning. Servera med jasminris.



Potatismuffins

Gjorde potatismuffins till kvällens middag. Glömde tyvärr bort att ta en bra bild på dem, så det här är allt jag har att visa... Men de blev väldigt goda. Roligt tillbehör om man tröttnat på klyftpotatis och potatisgratäng.



Recept:
12 st

10 st potatisar
1 ägg
2 dl grädde
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
riven ost
salt
svartpeppar

Skala och riv potatisen på den grova sidan av rivjärnet. Riv även en skalad gul lök. Rör ihop ägg, grädde, lök, vitlök, salt och peppar i en bunke och vänd sedan ner potatisen. Fördela i en smord muffinsplåt. Strö över riven ost.

Grädda i 225 grader ca 40 minuter.

Frozen cheesecake i småformar

Ikväll gjorde jag frozen cheesecake, som blir morgondagens efterrätt. Provade ett nytt recept den här gången så det ska bli spännande att smaka dem imorgon.
UPDATE: Efter att nu ha smakat dem kan jag säga att de var väldigt goda.

Recept:
4 små pajformar

2 st ägg 
1 dl strösocker
200 g philadelphiaost 
1 tsk vaniljsocker 
2 dl vispgrädde 
4 st digestivekex 

Smula ner digestivekex i botten på formerna.



Separera äggulor från vitor och lägg dem i var sin skål. Vispa äggulorna och sockret pösigt. Vispa i philadelphiaosten och vaniljsockret.

Vispa grädden i en egen skål och rör sedan ner grädden i ägg-ostblandningen. Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner dem i smeten. Häll smeten i formarna och ställ i frysen över natten.

Tas upp och ställs i rumstemperatur ca 20 minuter innan de ska serveras.



Grahamsbullar

Idag bakade jag grahamsbullar för första gången. Fick idén från bloggen Min Goda Sida http://mingodasida.blogspot.com/2009/06/grahamsbullar.html 

Recept:
50 g jäst
75 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
1 dl sirap
5 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl special



Smält smöret, häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt. Smula jästen i en degbunke och lös upp den i degvätskan. Rör ner salt och sirap. Blanda i grahamsmjölet. Arbeta in vetemjölet och knåda degen smidig. Låt degen jäsa under en bakduk i en timme.

Dela degen i ca 20 delar. Rulla bullar och låt dem jäsa 30 min på en plåt.

Pensla med ägg utrört i lite mjölk. Grädda i 225 grader, 10-12 minuter.






Dagens lunch

Jag hade ris kvar i kylen från middagen igår så det ville jag gärna använda till dagens lunch. Det fick bli en kycklinggryta med paprika, lök, broccoli och vitlök. Matlagningsgrädde och lite kryddor till också så var det klart. Helt okej blev det, för att vara en tisdagslunch. Jag tror att Selma (14 månader) kommer äta det med stor aptit när hon vaknar.



Vitlöksrivjärn

Mitt favoritredskap i köket just nu är detta minirivjärn som är perfekt att riva vitlök med. Och det bästa av allt är att det är så lätt att diska.



Köpt på Önska för ca 69 kr.


Ny bakbok



Köpte den här boken på adlibris.se häromdagen. "Långpannans lov" heter den och det finns massa smarriga recept på långpannekakor och långpannebröd i den. Ska bli skoj att testa de olika recepten.

Kanelkakor

Här kommer ett recept på kanelkakor. Prova dem, de är supergoda (och väldigt lätta att baka).

200 g smör
1 dl socker
3/4 dl farinsocker
1 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk kanel

Rör smöret med båda sorterna socker och sirap. Blanda i resten. Dela upp degen i tre lika stora bitar. Rulla dem i längder och förvara dem i kylen i ett par timmar. Skär sedan ca 1 1/2 cm tjocka skivor och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Baka i mitten av ugnen i ca 10 min. 190 grader. Förvaras torrt.

Tekakor

Mitt favoritrecept på bröd är dessa tekakor med fiberhavregrynsgröt i.



Recept:

3 dl fiberhavregryn + 5 dl vatten
2 ½ dl mjölk
2 ½ dl vatten
1 dl olja
1 dl sirap
50 g jäst
ca 13-14 dl vetemjöl special

Koka en gröt på 3 dl fiberhavregryn och 5 dl vatten. Ställ undan och låt svalna något.

Värm mjölk, vatten, olja och sirap tills det blir fingervarmt (något varmare om du använder torrjäst). Häll jästen i en bunke och rör ner mjölkblandningen. Rör ner gröten. Häll i mjöl och arbeta degen tills den är lagom fast. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Baka ut tekakorna och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Nagga tekakorna med t ex en gaffel. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Grädda i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.

Egengjord tapas



Ett litet tips på plockmat på min egenkomponerade tapas bestående av vitlöksbröd, crostini, lufttorkad skinka, brieost, oliver, cocktailtomater, pasta, pesto, soltorkade tomater och marinerade vitlöksklyftor. Mums!

Äntligen!

Nu har jag äntligen fått tummen ur och gjort mig en egen mat- och bakblogg. Här kommer det förhoppningsvis fyllas på med både smått och gott.

Börjar med en bild på mina goda kärleksmums i muffinsform som jag gjorde förra veckan.



Recept från Johanna Westman "Första kokboken".

24 st muffins

Smet:
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ½ msk kakao
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk

Glasyr:
100 g smör
2 ½ msk grädde/mjölk
2 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
5 dl florsocker

1 dl riven cocos

Smält smöret och häll sedan i mjölken. Knäck äggen i en bunke och häll i socker. Vispa tills det är fluffigt. Häll i de torra ingredienserna och rör om tills det är helt blandat. Häll smeten i muffinsformar och sätt in i ugnen i ca 15 min på 175 grader. Ta ut muffinsen och låt dem svalna medan du blandar glasyren. Smält smöret och tillsätt alla de andra ingredienserna och rör om hela tiden. Bred glasyr på muffinsen och strö sedan över cocos. Låt svalna.

Går utmärkt att frysa.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0