Janssons frestelse

Gjorde mitt livs första Janssons frestelse idag. Den blev faktiskt riktigt god.

Innehåller de klassiska ingredienserna potatis, grädde, lök och ansjovis. Ströbröd på toppen. Jag tog nästan allt ansjovisspad men bara tre små fileér. Tyckte att det räckte så.



Pepparkakshus

Så här ska ett pepparkakshus se ut! Det är moster Birgit som har gjort det.



Paprikagryta med ris

Paprikagryta:

400 gram strimlat nötkött
1 gul lök
1 paprika
1 vitlöksklyfta
5 dl kokbar cremefraiche
3 dl grädde
1 tesked salt
1 kryddmått svarpeppar
1 tesked soya

Serveras fördelaktigen med ris.


Minsta paprikan.


Fräs gul- och vitlöken till den mjuknar och är lätt brynt.


Bryn köttet på hög värme till det är genomstekt.


När köttet är brynt, lägg i den strimlade paprikan.
Slå i 1 deciliter vatten som får koka bort.
När köttet, löken och paprikan har fräst en stund är det dags för creme fraichen, saltet och pepparn.
Tunna ut grytan med grädde.


Ät försiktigt, har man väl börjat kan man inte sluta.

Perfekt att ha i matlådan, man måste dock snabbt och diskret sno åt sig en portion innan dom andra börjar äta.







Lammfärsbiffar med ugnsrostade grönsaker

Lammfärsbiffar:

1 kg lammfärs
1 ägg
1 msk spiskummin
1 msk hackad färsk chili
1-2 msk hackad persilja
1 vitlöksklyfta
salt och peppar




Jag serverade lammfärsbiffarna med ugnsrostad potatis, morötter, rödlök, cocktailtomater och fetaost. Till detta en kall sås på turkisk yoghurt, vitlök och basilika.



Ursäkta den dåliga bilden...


Räkröra

Supergod hemmagjord räkröra att t ex ha på rostat bröd som förrätt.

Till 4 förrätter

1 burk räkor i lake
1 avokado
2 hårdkokta ägg
1-2 msk stenbitsrom
1 msk majonäs
1 msk gräddfil/creme fraiche
Dill
Citron




Lussekatter

Förra helgen bakades det lussekatter här hemma. Vi hade redan handlat allt som vi trodde behövdes, men vi insåg snart att kesella var standard i lussekatter. Till slut hittade vi i alla fall ett recept utan kesella. Jättegoda blev de.

Recept:
50 g jäst
175 g smör
5 dl mjölk
2 pkt saffran, 1 g
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ägg
15-16 dl vetemjöl

1 ägg till pensling
russin

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Häll degspadet över jästen. Rör om så att den löser sig. Tillsätt saffran, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Baka ut lussekatterna. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Tryck ner ett russin i varje ända på lussekatterna. Låt jäsa 30-40 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg. Grädda bullarna i mitten av ugnen 5-7 min.


Apelsinmarmelad



För 1 person.

God, enkel apelsinmarmelad utan några konserveringsmedel. Marmeladen förvaras i glasburk i kylen där håller den i minst 1 månad.

1 st Apelsin, helst en som har tunt skal.
½ dl Vatten
2,5 dl strösocker
Ett par skivor citron
1 msk riven ingfära (om man vill)

Gör så här:

Lägg apelsinen i en kastrull med vatten som täcker apelsinen och låt den precis koka upp. Slå ut vattnet. Skölj av apelsinen i rinnande vatten och och skrubba av den med en borste. Dela sen apelsinen och skär den i tunna strimlor. Om det är mycket vitt innanför skalet så kan man ta bort det. Skär citronskivorna i strimlor. Lägg i frukterna i en gryta med nytt vattnet. Häll i sockret och ingefäran. Koka i 45 minuter. Rör om då och då.


Knaprigt Rågknäcke



Det är aldrig fel med ett gott knäckebröd.
Här har vi ett som säkert kommer att falla i smaken.
Ganska enkelt att fixa också. Tänk på att använda rikligt med mjöl vid utbakningen annars fastnar de i kaveln och att kavla ut dem så att de blir riktigt tunna. Tag ut dem ur ugnen precis innan de blir brända.
Tips om man gillar smakrikt bröd. Tag dubbla mängden fänkål och dessutom lika mycket kummin.... 
Skickar med originalreceptet för säkerhets skull...!


http://www.baka.se/recept/knaprigt-ragknacke

RSS 2.0